Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

July 20, 2018

Mistä suomalaisen ruoan vienti saisi vetoapua?


Etla Tytti Sulander

Elintarvikkeiden ja juoman osuus Suomen kokonaisviennistä on vain 2,3 prosenttia. Miten ruoan vientiä saataisiin nostettua? Ylen Aamu-TV:n keskustelussa perjantaina 17.3. kysymykseen hakivat ratkaisuja Etlan tutkimuspäällikkö Antti Tahvanainen sekä elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang Finprosta.

– Meillä on ollut perinnöllinen asenneongelma eli vientikulttuuri ei ole rakentunut elintarvikealan sisälle samalla tavoin kuin muilla perinteisillä vientialoilla, kuten konepajateollisuudessa, Etlan Tahvanainen totesi.

Tahvanaisen mukaan elintarvikealalla ei ole myöskään panostettu osaamiseen eikä vientikanavien luontiin. Puuttuu siis organisaation innovaatiokyky.

– Kun ei ole asiaan panostettu, niin ei ole sitä osaamistakaan kertynyt. Tuotepuoli on kuitenkin kunnossa, hän huomautti.

Etlan ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä, tammikuussa 2017 julkaistussa VNK-raportissa arvioidaan suomalaisen elintarvikeketjun lyhyen aikavälin kustannuskilpailukykyä ja pitkän aikavälin kasvukilpailukykyä sekä näiden osatekijöitä. Tuloksia verrataan kolmeen vertailumaahan – Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan.

Lue Etlan ja LUKE:n yhteinen tutkimus elintarvikeketjusta tästä.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta tästä.

 

 

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Raportti: Datan hyödyntäminen lisää innovaatioita ja kasvua

Dataa innovaatiotoiminnassaan hyödyntäneiden yritysten liikevaihto kasvoi informaatio- ja viestintätoimialan yrityksissä, kertoo 16. maaliskuuta julkaistu raportti avoimen datan vaikuttavuudesta. Avoimen datan...

Close