Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

July 20, 2018

LähiTapiola: Suomen talous kasvaa vahvasti, mutta taloutta pitää silti uudistaa


Talous - ePressi Talous - ePressi

LähiTapiola Varainhoito nosti Suomen talouden vuoden 2017 kasvuennusteen 2,6 prosenttiin (edellinen 1,1 %). Ekonomisti Timo Vesalan mukaan globaalin talouden epävarmuustekijät alleviivaavat kuitenkin kiirettä vahvistaa Suomen talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia, joka on edelleen heikolla tasolla.

Kuluvana vuonna Suomi nauttii odotettua selvästi vahvemmasta talouden elpymisestä. Tammi-maaliskuussa Suomen talous kasvoi 1,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mikä on parasta kasvuvauhtia yli kuuteen vuoteen. LähiTapiola Varainhoidon ekonomistin Timo Vesalan mukaan olemme vihdoin päässeet mukaan globaaliin elpymiseen.

- Maailmantalouden veto on tällä hetkellä vahvempaa kuin kertaakaan vuoden 2010 jälkeen. Suomen vienti piristyy selvästi. Samaan aikaan kotimainen talousluottamus on vahvistunut ja investoinnit käynnistyneet muuallakin kuin rakentamisessa, Vesala toteaa.

Globaali noususuhdanne on kuitenkin jo melko pitkälle kypsynyt ja Vesalan mukaan on oletettavaa, että maailmantalouden vetoapu vaimenee ennustejakson loppua kohden.

- Kasvun voimakkain kiihdytys saattoi ajoittua viime vuoden jälkipuoliskolle ja kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle. Odotamme kasvuvauhdin maltillistuvan loppuvuoden aikana noin 1,5-2,0 prosentin haarukkaan, hän sanoo.

Myös investointien kasvuvauhti hidastuu Vesalan mukaan jatkossa, mikä johtuu pääasiassa rakennusbuumin heikkenemisestä.

LähiTapiola odottaa Suomen talouskasvun hidastuvan 1,6 prosenttiin vuonna 2018. Vaikka kasvu on kuluvaa vuotta selvästi hitaampaa, on se kuitenkin edelleen pitkän aikavälin trendiä ripeämpää.

Työnhakijoiden aktivoituminen näkyy työttömyysennusteissa

-Ennakoimme työllisyyden kehittyvän aiempaa näkemystämme valoisammin. Olemme kuitenkin korjanneet työttömyysennusteitamme vain maltillisesti alaspäin, koska työnhakijoiksi aktivoituneiden määrän kasvu on ollut odotuksiamme vahvempaa. Työttömyysennusteemme vuodelle 2017 on 8,4 prosentti (ed. 8,5 %) ja 8,2 prosenttia vuodelle 2018 (8,3%), Vesala sanoo.

Inflaationäkymä jatkuu Vesalan mukaan maltillisena. -Odotamme – edellisen ennusteemme mukaisesti – kuluttajahintojen nousevan 1,2 prosenttia vuonna 2017 ja 1,3 prosenttia vuonna 2018, hän sanoo.

Suomen pitkän aikavälin kasvupotentiaalia kiire vahvistaa

Vesalan mukaan globaalin talouden epävarmuustekijät alleviivaavat kiirettä vahvistaa Suomen talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia, joka on edelleen heikolla tasolla.

-Suurin ongelma on, että talouskasvua ei enää synny pelkästään aktiiviväestön määrän kasvun kautta, vaan työikäisten määrä supistuu. Ongelma on sama lähes kaikissa länsimaissa, mutta erityisen paha se on Suomessa lähivuosikymmeninä.

Vesalan mukaan demografinen vastatuuli tarkoittaa, että bkt-kasvu on jokseenkin puhtaasti tuottavuuden kasvun varassa. Tuottavuus kohenee pitkällä aikavälillä varmimmin panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tuottavuuskasvu tarvitsee automatisaatiota ja digitalisaatiota.

-Lyhyellä aikavälillä tilannetta voidaan parantaa kannustamalla kansalaisia osallistumaan työmarkkinoille ja parantamalla työmarkkinoiden ja yhteiskuntarakenteiden tehokkuutta. SOTE- ja perusturvauudistuksessa sekä yleisemminkin kannustinloukkujen purkamiseen tähtäävissä toimissa onkin kyse juuri olemassa olevien rakenteiden tehostamisesta.

Lisätiedot

Lue myös Timo Vesalan blogi: Miksi 72 prosentin työllisyysaste on vasta hyvä alku? Blogi julkaistaan lahitapiola.fi:llä 8.6.

Voit seurata Timo Vesalan ja Tom Liljeströmin livekeskustelua Suomen talouden näkymistä LähiTapiolan Twitter-tilillä 8.6. klo 9.15.

Timo Vesala, ekonomisti, LähiTapiola Varainhoito Oy, puh. 050 532 0702

Kyösti Knuuttila, viestintäpäällikkö, LähiTapiola-ryhmä, puh. 050 599 9720

 

 

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
TV:stä tuttu miljardööri heilautti bitcoinin kurssia – yksi twiitti riitti

Leijonan luola -sarjasta tunnettu Mark Cuban uumoili virtuaalivaluuttoja kuplaksi. Bitcoin kävi heti twiitin jälkeen selvässä laskussa.

Close