Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

June 25, 2018

Vuoden 2016 talousennustajapalkinto valtiovarainministeriölle


Talous - ePressi Talous - ePressi

Julkaisuvapaa torstaina 8.6.2017 klo 12.15

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu asetti talousennustajat paremmuusjärjestykseen jo kahdennenkymmenennen kerran. Vuoden 2016 tarkimman talousennustajan palkinnon sai valtiovarainministeriö Taloustutkijoiden XXXIV kesäseminaarissa Jyväskylässä.  Edellisen kerran VM on voittanut kilpailun vuoden 2002 talousennusteista.

Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden osumatarkkuutta vuoden 2016 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken.  

Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli 9 kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2015 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2016 keväältä.

Suomen talouden kasvu nopeutui vuonna 2016. Ennustajien kasvuodotukset olivat varovaisia, mutta suhteellisen tarkkoja. Keskimääräinen ennuste vuoden 2016 talouskasvuksi oli 1.07 % talouskasvun ollessa 1.4 % ja näin ennustevirhe jäi reippaasti viiden viimeisen vuoden ennustevirheitä pienemmäksi.   

Suurimmat virheet BKT:n ennustamisessa tulivat investointien (1.90 mrd e), vaihtotaseen alijäämän (1.8 mrd e) ja yksityisen kulutuksen kasvun aliarvioimisesta (1.39 mrd e). Työttömyys ennakoitiin 0.5 prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin toteutunut työttömyyden taso (8.8 %). Inflaationkehitys yliarviointiin 0.33 prosenttiyksikköä yli todellisen inflaation, joka oli 0.4 %.  

Vuonna 2016 yksityinen kulutus piti edelleen pintansa ja kasvatti Suomen taloutta, kuten viimeisten vuosien aikana on tapahtunut. Nyt myös ennakoimaton investointien kasvu tuki talouskasvua. Viennissä ei tapahtunut ennakoitua kasvua.

- Vuoden 2016 talousennusteet eivät tällä kertaa tarkentuneet vuoden kuluessa kuten normaalisti, toteaa professori Kari Heimonen. Viimeisimmät ennusteet arvioivat talouskasvua enemmän vikaan kuin aikaisemmin tehdyt. Kansainvälisten ennustelaitosten (OECD ja Euroopan Komissio) Suomen ennusteet olivat vuoden 2016 osalta epätarkempia kuin vuosiin ja jälleen kerran voidaankin todeta, että tarkin ennuste Suomen taloudelle tehdään Suomessa. 

- Yleensä parhaiten BKT:n kehityksen ennakoinut talousennustaja onnistuu parhaiten koko kilpailussa, näin tapahtui jälleen tänäkin vuonna. VM oli tarkin myös investointien ennustamisessa, professori Heimonen kertoo.

Vuodesta 1997 pidetyn ennustekilpailun on voittanut neljästi Suomen Pankki ja Nordea.  Pellervon taloustutkimuksella ja Danske Bankilla on kolme voittoa. Kahdesti talousennustajapalkinnon ovat saaneet Osuuspankkikeskus, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja nyt myös VM.  

Annamme mielellämme lisätietoja:

professori Kari Heimonen, kari.heimonen@jyu.fi, tel: +358 400247414
tohtorikoulutettava Samu Kärkkäinen, samu.karkkainen@jyu.fi

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Merkkinsä ensimmäinen sähköauto saapuu Suomeen – toimintamatkaa luvataan 250 kilometriä

Pikalaturilla akuston saa ladattua 80-prosenttisesti täyteen noin puolessa tunnissa.

Close