Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

July 22, 2018

Tiedote: Matkailun Oskari elokuvakaupungin kehittäjälle


Talous - ePressi Talous - ePressi

 

Palkinnon merkittävästä matkailuteosta vuonna 2017 on saanut Turku Science Parkin yhteydessä toimivan Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen. Visit Turun myöntämä palkinto on järjestyksessään 21. ja sen luovutti Turun kaupungintalolla perjantaina elokuvatuottaja Markus Selin tuotantoyhtiö Solar Filmsiltä.

Palkinnon perusteena on Teija Ranisen rohkea ja päämäärätietoinen työ Elokuvakaupunki Turun hyväksi. Ranisen pitkäjänteisen työn myötä elokuva-ala on noussut yhdeksi Turun vetovoimatekijäksi, joka tarjoaa elämyksiä asukkaille ja matkailijoille. Ala tuo koko Turun seudulle merkittäviä taloudellisia vaikutuksia työmahdollisuuksien ja matkailutulon muodossa. Tuloja tulee muun muassa matkailun, logistiikan, rakentamisen ja cateringpalveluiden kautta.

- Elokuvakaupunki Turun nousu alkoi vuonna 2010 kuudella Vares-elokuvalla. Ranisen aikana Turussa on kuvattu yhteensä 46 elokuvaa ja televisiosarjaa, joiden alueelle jättämä taloudellinen hyöty on ollut 10 miljoonaa euroa, sanoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Tärkeä osa Ranisen luomaa toimintatapaa on Turun seudulla koottu laaja-alainen yhteistyöyritysten verkosto, jonka kautta paikalliset yritykset ja av-alan ammattilaiset pääsevät hyödyntämään osaamistaan. Esimerkkinä tästä on Suomen suurimpiin tuotantoihin lukeutuva, vuonna 2014 kuvattu Mika Kaurismäen Tyttökuningas, jonka lähes koko puvustus valmistettiin turkulaisin voimin. Tyttökuningas-elokuvan puvustuksen tekeminen toi Turkuun myös pysyväksi toiminnaksi elokuvapuvustukseen erikoistuneen Puvustamon.

Tuotantokannustinjärjestelmä tukee myös matkailua

Vuoden 2017 alusta käyttöön otettu AV-alan tuotantokannustinjärjestelmä hyvittää tuotantoyhtiöille 25 % tuotannossa Suomessa syntyneistä kustannuksista. Teija Raninen on ollut voimakkaasti mukana edistämässä kannustinjärjestelmän syntyä ja on myös johtanut sen kansainvälistä markkinointia.

- Kannustinjärjestelmän myötä Suomi on vihdoinkin kiinnostava kuvauspaikka kansainvälisille tuotannoille ja sen myötä Suomessa tullaan kuvaamaan yhä enemmän elokuvia. Tämä tietää töitä ja lisää liikevaihtoa sekä av-toimialalle että muille elokuvatuotantoja palveleville toimialoille ja erityisesti matkailulle, iloitsee Raninen.  

Turun seudulla kuvatut elokuvat esittelevät kuvia Turun kauniista kaupunkikeskustasta ja jokimaisemasta, elämyksellisestä saaristosta, rouheasta teollisesta ympäristöstä ja varsinaissuomalaisista peltomaisemista. Turun ja koko Varsinais-Suomen matkailulle tämä näkyvyys on enemmän kuin arvokasta, sillä matkailijoiden parissa tehdyt kyselyt osoittavat, että moni valitsee matkakohteensa elokuvissa ja televisiossa nähtyjen maisemien perusteella.

Elokuvat näkyvät yhä enemmän erilaisissa tuotteistuksissa, kuten ravintolatarjonnassa ja matkailupalveluissa. Matkailijoita kiinnostavat elokuviin liittyvät tapahtumapaikat, opastetut kierrokset ja näyttelyt. Turun linnassa nähty Tyttökuningas-elokuvan näyttely sekä kaksi Tom of Finland -elokuvanäyttelyä Logomossa ovat antaneet sisältöä myös matkailumarkkinoinnin käyttöön.

- Elokuvamatkailijoiden määrän lisäksi myös yleinen kiinnostus kohteeseen kasvaa elokuvien myötä, kuten kävi Mamma Mian ja Skiathoksen saaren kohdalla. Tällä hetkellä matkailijat suuntaavat Star Wars -elokuvien innoittamana Islantiin ja Irlantiin. Teijan ansiosta Turulla on mahdollisuus samaan tarpeeksi vetovoimaisen elokuvan osuessa kohdalle, sanoo matkailujohtaja Hellén.

Lisätiedot:

Länsi-Suomen elokuvakomissio, elokuvakomissaari Teija Raninen, p. 050 559 0549
Visit Turku, matkailujohtaja Anne-Marget Hellén, p. 050 559 0499

Kuva voittajasta ja palkinnosta saatavana median käyttöön 12.1. klo 20 mennessä osoitteesta: http://bit.ly/MatkailunOskarit

Matkailun Oskarit kautta aikojen

2017 Teija Raninen, Länsi-Suomen Elokuvakomissio
2016 Paavo Nurmi Festival
2015 Ted Wallin, Art Bank ja Pauliina Räsänen & Slava Volkov, ArtTeatro
2014 Heikki Hartela, Hartela Oy
2013 Kustavin kunta
2012 Flow Park
2011 Neitsytperunafestivaalit, Turun Silakkamarkkinat ja Turun Keittiömestarit ry
2010 ÅST Les Misérables
2009 Heikki Salmela, Marina Palace Hotel
2008 Kultaranta Resort ja Utö Havshotel
2007 Arno Kasvi
2006 Föriäijä Markku Heikkilä, Aiju von Schönemann ja Turun Matkailuoppaat ry
2005 Vihreä Kolmio
2004 Juhana Herttuan Renessanssijuhlat
2003 Keskiaikatapahtuma ja Keskiaikaiset markkinat
2002 Dennis Livson, Muumimaailma
2001 Ia ja Ralf Ölander
2000 Aulis Ruostepuro
1999 Eivor ja Stefan Jensen, Rosita Oy
1998 Pyörävuokraamo Carfield
1997 Pentti-Oskari Kangas, Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Kyljyksiä porchettan tyyliin

Kiireinen saa hidasta kypsentämistä vaativan italialaisklassikon maut esiin puolessa tunnissa.

Close