Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

July 19, 2018

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan


Talous - ePressi Talous - ePressi

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan.

Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa. Tammi-maaliskuun osalta käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärä painui -4,3% alemmaksi kuin viime vuonna. Rivitalojen kauppamäärä oli vastaavana ajankohtana -5,3% ja omakotitalojen -8% pienempi kuin viime vuonna. Uusien asuntojen myyntimäärät maaliskuussa 2018 laskivat hieman viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Uudistuotannon myyntimäärät ovat vuoden 2017 alun huippulukuja pienemmät, mutta uusien asuntojen kaupan volyymi on edelleen korkealla tasolla. 

Suomen 13 suurimman kaupungin käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 3 % viime vuodesta

Pääkaupunkiseudun sisällä Helsingin hintataso jatkoi tasaista nousua. Espoossa hintakehitys kääntyi laskuun maaliskuussa, mutta pidemmän ajan trendi on nouseva. Vantaalla hinnat kääntyivät nousuun maaliskuussa, mikä tasasi vuoden 2017 puolesta välistä alkanutta laskusuuntaista trendiä.

Pääkaupunkiseudulla käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 4519 euroa maaliskuussa 2018. Vuoden takaiseen nähden hinnat ovat nousseet 4,5%.Helsingissä vastaava neliöhinta oli 5255 euroa. Hintataso on samoissa lukemissa helmikuuhun 2018 nähden, mutta vuoden takaisiin lukuihin verrattuna käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet Helsingissä 6,0%.

Espoossa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 3549 euroa. Helmikuun lukuihin verrattuna hinnat laskivat -1,6%. Vuoden takaiseen nähden käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat Espoossa nousseet 3,6%. Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta Vantaalla oli 2798 euroa. Suhteessa helmikuuhun hinnat nousivat 5,4% ja verrattuna vuoden takaiseen aikaan käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat Vantaalla ovat nousseet 3,6%.

Muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2227 euroa, vuoden takaiseen nähden muiden Suomen 10 suurimman kaupungin käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 2,0%.

Suomen 13 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 3394 euroa. Vuoden takaiseen nähden koko Suomen 13 suurimman kaupungin käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 3,0%.

Käytettyjen kerros- ja omakotitaloasuntojen kauppa nopeutui pääkaupunkiseudulla

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät maaliskuussa kautta linjan. Ainoastaan kerrostalokaksioiden myyntiajat Vantaalla pitenivät hieman. Omakotitalojen myyntiajat lyhenivät maaliskuussa selvästi Espoossa, mutta Helsingissä ja Vantaalla omakotitalojen myyntiajat pitenivät. Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli maaliskuussa 53 päivää ja omakotitalotalon 119 päivää.

Koko Suomessa kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli maaliskuussa 83 päivää ja omakotitalon keskimääräinen myyntiaika 129 päivää. Kerrostaloasuntojen myyntiajat pitenivät hieman helmikuun lukuihin nähden, kun taas omakotitalojen kauppa nopeutui.

Lisätiedot:

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ry
hallituksen puheenjohtaja

Max Meder
Puh: 010 255 6360

max.meder@op.fi

 

 

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Metsänomistajalle ropisee nyt rahaa

Puuta pitäisi kyetä jalostamaan lankkua ja sellua pidemmälle, jolloin koko ketjuun syntyisi lisää arvoa. Tämän takia sellutehtaista pitäisi taikoa aitoja...

Close