Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

July 21, 2018

Elmer Racingille miljoonaluokan sopimus kopterien moottoreista


Talous - ePressi Talous - ePressi

Elmer Racing on solminut miljoonaluokan aiesopimuksen raskaiden, miehittämättömien kopterien moottoreiden valmistamisesta venäläiselle ARDN Technologiesille. Business Finlandin rahoittamassa projektissa kehitetty moottori oli merkittävässä roolissa sopimuksen synnyssä.

Elmer Racingin tarina sai alkunsa 1990-luvun karting-kisoista. Oskar Elmgren ajoi karting-sarjaa EM-tasolla, mutta siirtyminen MM-sarjaan olisi vaatinut mojovan lisärahoituksen. Oskar siirtyi Suomen ”koppisarjaan”, missä tuli vastaan moottorien rakentelu. Konepajojen tilauskirjat olivat täynnä, eikä niistä saanut apua pienten sarjojen moottorinosien tekemiseen. Alkoi osien tekeminen ja samalla selvisi, että Oskar ja hänen veljensä Axel Elmgren osaavat kehittää moottoreita ja saavat niistä irti hyvän hyötysuhteen. Veljekset perustivat 2008 Elmer Technology Development Oy:n isänsä Kenneth Elmgrenin kanssa. Elmer Racing on yrityksen aputoiminimi.

2017 Elmer Racing osallistui messuille USA:ssa. Kopterivalmistaja ARDN Technologyn edustajat kiinnostuivat Indianapoliksessa esillä olleesta kilpa-auton Thor-moottorista, joka on nelisylinterisenä kevyt, mutta josta voidaan ottaa tehoja jopa 1500 hevosvoimaa. ARDN:n edustajat kysyivät, voisiko Elmer Racing suunnitella moottorin Skyf-kopteriin. Markkinoilla ei ole tällä hetkellä tähän tarkoitukseen tarpeeksi tehokasta ja samaan aikaan kevyttä moottoria.

Syntyi aiesopimus Skyf-kopterien moottoreista. Sopimus sisältää kolminumeroisen määrän moottoreita ja option jatkosta. Tällaisen moottorin listahinta ohjainyksiköineen on yli satatuhatta euroa, joten sopimuksen arvo on merkittävä. Prototyyppimoottori toimitetaan 2019.

Skyf on raskaisiin kuormiin erikoistunut miehittämätön kopteri. Alkuvaiheessa koptereita on tarkoitus käyttää maatalouden ruiskutuksissa ja teollisuuden kuormien kuljetuksissa. Muita mahdollisia käyttötarkoituksia on muun muassa offshore-toiminnassa eli öljynporauslauttojen huollossa.

”Miehittämättömien kopterien tekniikkaa ei juurikaan säädellä, mutta tarkoitus on tehdä moottori niin hyvin ja matalapäästöiseksi, että normien kanssa ei tule ongelmia jos sellaisia joskus säädetään. Eikä maatalouskäytössä muutenkaan voi käyttää suuripäästöisiä koneita elintarvikkeiden puhtautta ajatellen. Pienet päästöt tulevat luonnostaan myös pienestä kulutuksesta”, kertoo Oskar Elmgren.

Raskaissa tehtävissä sähkökäyttö ei ole vielä realistinen vaihtoehto.

”Bensiinin energiatiheys päihittää kirkkaasti vastaavankokoisen akun energiamäärän, suhdeluku on noin 10:1. Raskaissa ja pitkään kestävissä lennoissa jouduttaisiin tinkimään joko toiminta-ajasta tai kuormasta, jos käytettäisiin sähkömoottoria.”

Business Finlandin rahoittama projekti mahdollisti kokonaisten moottorien suunnittelun ja valmistamisen ja sen myötä kaupat kopterien moottoreista. Finnverasta yritys on saanut rahoitusta työstökoneiden hankintaan.

Kirkkonummelaisen yrityksen liikevaihto on kasvanut noin 25 % vuodessa, mutta Elmgren haluaa kovempaa kasvua. Siihen on nyt mahdollisuuksia ARDN-sopimuksen myötä, liikevaihto on nousemassa sadoista tuhansista miljoonaluokkaan. Osaava työvoima on yksi kasvun pullonkauloista, viimeisin rekrytointi kuuden hengen yritykseen oli unkarilainen CAD-suunnittelija.

Uusien suunnittelu- ja valmistusyksiköiden perustaminen on tarkoitus saada käyntiin lähivuosina. Erityisen kiinnostavia kohteita ovat tällä hetkellä Australia ja Arabiemiraatit.

Myös eurooppalainen superautovalmistaja on lähestynyt yritystä moottorien valmistuksesta, mutta valmistajan nimi on toistaiseksi salaisuus.

Lisätietoja:

teknologiajohtaja Oskar Elmgren
040 581 3934
oskar(a)elmtech.eu

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Tilasitko ruohosta valmistetut jarrupalat tai betonipölystä puristetun pillerin? – Pari vinkkiä voi auttaa välttämään tuoteväärennökset

Tilastotiedon mukaan noin 88 prosenttia kaikista Suomeen tulevista väärennöksistä on valmistettu Kiinassa.

Close