Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

August 22, 2018

SDP:n esittämä rahoitusalan arvonlisävero ei toimi euroalueella


Talous - ePressi Talous - ePressi

SDP julkaisi tällä viikolla ansiokkaan vero-ohjelman, joka sisälsi useita hyviä ja raikkaita avauksia verotuksen kehittämiseksi. Ammattiliitto Pro kannattaa erityisesti puolueen ajatusta työn verotuksen keventämisestä sekä verotuksen painopisteen siirtämistä entistä enemmän pääoman verottamiseen. Rahoitusalaan kohdistuva uusi arvonlisävero ei kuitenkaan saa kannatusta Prolta, sillä veromalli kannustaisi rahoituslaitoksia siirtämään palvelutoimintojaan ulkomaille.

”SDP:n vero-ohjelmassa ei valitettavasti ole osattu tunnistaa rahoitusalan erityispiirteitä palveluliiketoimintana ja digitalisaation aiheuttamaa muutosta toimialan toimintamalleihin. SDP:n pankkien verotusta koskeva ajattelu on markka-ajalta”, toteaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

SDP:n esittämä veromalli kohdistuisi Suomessa tuotettuun rahoitusalan arvonlisään ja vero-ohjelmassa annetaan ymmärtää, että vero pitäisi ottaa käyttöön maassamme siitä huolimatta miten muut euromaat kehittävät verotustaan tulevaisuudessa.

Veron käyttöönotto yksistään Suomessa johtaisi siihen, että rahoituslaitokset siirtäisivät varsinaiset palvelutoiminnot tapahtumaan sellaiseen euromaahan, mikä ei arvonlisäveroa perisi. Syntyvää arvonlisää ei siis enää näytettäisi Suomessa olevassa rahoituslaitoksen toimipisteessä ja kyseiset rahoituslaitokset välttyisivät helposti verolta. Nordea hyödynsi samaa verovälttelyn logiikkaa pankkiveron kohdalla verovuoden 2012 osalta ja valtiolta jäi saamatta kymmenien miljoonien verotuotot.

Kuten SDP:n vero-ohjelma toteaakin, rahoitusalan arvonlisäveron on käytössä Islannissa, Tanskassa ja Norjassa. Kaikki maita, joilla on kansallinen valuutta ja maita joiden rahoitussektorin on hankalaa siirtää omaa palvelutoimintaansa rajojen ulkopuolelle valuuttarajoitteidensa vuoksi. Suomi puolestaan on euroalueen jäsen ja rahoitusalan yritysten maksuliikenteen ja palvelutoimintojen siirtäminen toiseen maahan tapahtuu huomattavasti vaivattomammin.

Osa suomalaisista pankeista on jo nyt keskittänyt tiettyjä maksuliikennetoimintoja Suomen ulkopuolelle ja SDP:n ajama arvonlisävero vain kiihdyttäisi ilmiötä. Tällä olisi suoria vaikutuksia pankkisektorin työllisyyteen ja voisi jopa heikentää suomalaisasiakkaiden saamaa palvelua tai sen nopeutta.

 

Lisätietoja:

Jorma Malinen

puheenjohtaja

Ammattiliitto Pro

jorma.malinen@proliitto.fi

0505760389

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Palkannousu houkuttaa paluumuuttajia Latviaan

Pankkiskandaalista huolimatta kansantuote on yli neljän prosentin kasvussa.

Close