Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

June 25, 2018

Adobe herättää henkiin Bauhausin legendaaristen suunnittelijoiden lähes sadaksi vuodeksi kadonneet keskeneräiset fontit


Talous - ePressi Talous - ePressi

Legendaaristen suunnittelijoiden keskeneräisiksi jääneet luonnokset ja kirjainten osaset muuntuivat uusiksi digitaalisiksi fonteiksi. Luonnokset ovat olleet kadoksissa siitä lähtien, kun natsit sulkivat maailmankuulun Bauhaus-designkoulun, mutta nyt ne tuodaan kaikkien käytettäviksi ympäri maailman.

Nykyään lähes kaikki kirjallinen viestintä on digitaalista. Näpyttelemme viestejä sormet sauhuten, lisäämme hymiöitä tuomaan persoonallisuutta ja lähetämme viestit eteenpäin valmiiksi määritetyllä fontilla. Helposti unohtuu, kuinka paljon persoonallisuutta sisältyy itse fonttiin. Adobe on ylpeä voidessaan julkistaa merkittävän The Hidden Treasures Bauhaus Dessau -projektin, jossa vuosisadan takaa löydetyt legendaaristen Bauhaus-suunnittelijoiden keskeneräiset typografialuonnokset ja kirjasinpalaset viimeisteltiin innoittamaan uutta taiteilijoiden sukupolvea.

Historialliset kirjasintyypit heräävät henkiin

Saksan kansallissosialistinen puolue sulki maailmankuulun Bauhaus Dessau -designkoulun vuonna 1932 jättäen jälkeensä legendaaristen suunnittelijoiden, Xanti Schawinskyn, Joost Schmidtin, Carl Marxin, Alfred Arndtin ja Reinhold Rossigin keskeneräisiä mestariteoksia. Yhteistyössä Bauhaus Dessau Foundationin kanssa Adobe päätti viimeistellä ja digitalisoida keskeneräiset työt viideksi fonttikokoelmaksi.

Maailmankuulun kirjasintyyppien suunnittelijan Erik Spiekermannin johdolla kansainvälinen typografian asiantuntijoiden ja design-opiskelijoiden tiimi työsti pienistä kirjasinpalasista valmiita Typekit-fonttikokoelmia. Tiimi hyödynsi yksityiskohtaisia todennäköisyyslaskelmia päätelläkseen, millaisiksi alkuperäiset suunnittelijat olivat keskeneräiset työnsä tarkoittaneet. Hyödyntäen tätä dataa tiimi viimeisteli ja digitalisoi Adobe Illustratorilla viisi fonttikokoelmaa, joista kaksi ensimmäistä on nyt saatavilla Typekitissä. Loput fontit julkaistaan ensi kuussa.

Unohdetut aarteet moderniin maailmaan

Bauhaus Dessau Foundationin kanssa tehty yhteistyö on osa Adoben jatkuvaa Hidden Treasures of Creativity -projektia, jonka tarkoitus on herättää henkiin kadonnutta luovaa historiaamme ja inspiroida näin uusia sukupolvia.Viime vuonna Adobe työskenteli Munch-museon kanssa luoden seitsemästä Edvard Munchin 100 vuotta vanhasta siveltimestä digitaalisia Photoshop-siveltimiä. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat ladanneet digitaaliset siveltimet päästäkseen kokeilemaan maailmankuulun artistin pensselin jälkeä.

Tänä vuonna Adobe juhlistaa kirjoitetun sanan voimaa.

”Fonteilla on merkittävä rooli taiteessa ja kulttuurissa, ja niillä on suuri vaikutus siihen, miten viestimme.Toivomme, että tuomalla nämä kadonneet aarteet nykypäivään, voimme jälleen inspiroida uutta luovuutta”, kertoo Simon Morris, kampanjamarkkinoinnin johtaja Adobella.

"Hidden Treasures-kampanja on erinomainen esimerkki siitä, kuinka ajankohtainen ja kiehtova Bauhausin perintö on vielä tänäkin päivänä, erityisesti nuorelle suunnittelijasukupolvelle”, kertoo Claudia Perren, Bauhaus Dessaun johtaja.

Lue lisää: kuinka käytät uusia fontteja

Juhlistaakseen projektia Adobe lanseeraa viisi kilpailua, joissa luovat suunnittelijat haastetaan käyttämään fontteja omissa töissään. Kilpailuista voi voittaa upeita palkintoja, joista yksi on maksettu matka Dessauhun Saksaan vierailemaan Bauhaus-arkistossa. Osallistuaksesi kilpailuun, klikkaa tästä!

14. kesäkuuta Adobe järjestää lisäksi livestreamin, jossa esitellään, kuinka voit käyttää digitaalisesti uudistettuja fontteja omissa luomuksissasi. Rekisteröidy englanninkieliseen livestreamiin täällä.

Lataa uudet fontit täältä.

Lisätietoja Hidden Treasures -projektista voit lukea täältä.

Bauhaus-designkoulu: kuuluisin modernin taiteen koulu

Vaikka Bauhaus oli aktiivinen vain 14 vuotta 1920-luvulta lähtien, se on ollut tunnetuin modernin arkkitehtuurin, designin ja taiteen koulu lähes 100 vuoden ajan. Dessau-koulu on UNESCO:n maailmanperintökohde. Bauhaus mullisti ymmärryksen niin taiteesta ja ammattitaidosta kuin taiteesta ja teknologiastakin inspiroiden suunnittelijoita ja taiteilijoita ympäri maailman vielä tänäkin päivänä. Typografia, graafinen suunnittelu, mainonta ja näyttelysuunnittelu olivat Bauhausissa osa perustaideopetusta alusta alkaen.

Erik Spiekermann

Erik Spiekermann on typografi, kirjasinsuunnittelija ja kirjailija. Hän on kunniaprofessori Bremenin taideyliopistossa (University of the Arts Bremen) ja ArtCenter College of Designissa, ja hän on erittäin vaikutusvaltainen henkilö kirjasinsuunnittelussa ja informaatiomuotoilussa. Vuonna 1979 hän perusti MetaDesign-yrityksen (asiakkaina Audi, Volkswagen, Heidelberg, sekä Berlin Transit and Düsseldorf Airport), jota seurasi FontShop vuonna 1989 ja vuonna 2002 perustettu Edenspiekermann, jolla on toimistoja nykyään Amsterdamissa, Berliinissä, Los Angelesissa, San Franciscossa ja Singaporessa. Erik on suunnitellut monenlaisia fontteja (esimerkiksi FF Meta, ITC Officina, FF Info, FF Unit, FF Real) sekä luonut kustomoidut fontit The Economistille, Deutsche Bahnille, Ciscolle, Boschille, Mozillalle ja Autodeskille.

Lisätietoja:

Adobe Systems Nordic
Martin Moschek
moschek@adobe.com

Hill+Knowlton Strategies
Markus Helaniemi
+358 50 466 6551
markus.helaniemi@hkstrategies.com

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Kuluttaja-lehti: Talopaketin hinta tuplaantuu helposti listahinnasta – vuosittain noin 50 riitaa

Talopaketteja myyvien yritysten hinnastot antavat väärän kuvan kustannuksista. Kuluttajan selvityksen mukaan avaimet käteen -valmistalo voi tulla maksamaan jopa yli kaksikertaisesti...

Close