Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

August 21, 2018

Trumpin jälkeen? Uutuuskirja puntaroi onko Trump yhden kauden oikku vai oire pysyvämmästä muutoksesta?


Talous - ePressi Talous - ePressi

Mitä tapahtuu Donald Trumpin presidenttiyden jälkeen? Toimittaja, Washingtonin-kirjeenvaihtaja Markus Tiittula tarttuu kirjassaan tähän kenties maailman herkimpään kysymykseen.

Trumpin presidenttiys muuttaa paitsi Yhdysvaltoja niin myös koko maailmaa. Mitä kauemmin Trump virassaan pysyy, sitä normaalimmalta hänen vetämänsä poliittinen pelleily alkaa tuntua. Historiallisesti Yhdysvallat on maailman ensimmäinen demokratia, jota johtaa kansan valitsema presidentti. Millaista tuhoa poliittinen hahmo nimeltä Trump tekee presidentin arvovallalle?

”Kirjan alkuperäinen ajatus oli toimia eräänlaisena tuhoraporttina ja kirjata niitä tapoja, joilla Donald Trumpin presidenttiys on muuttanut käsitystä Yhdysvaltain presidentin roolista länsimaisen koalition henkisenä johtajana. Vauhti on kesän aikana vain kiihtynyt ja viimeistään heinäkuisen Helsingin huippukokouksen jälkeen on selvää, että Trumpin Yhdysvalloille ja koko maailmalle muodostama uhka on ihan todellinen. Mielestäni on tärkeää yrittää ymmärtää, mistä trumpismissa on kyse, sillä kun Yhdysvaltain presidentti murjoo kansainvälisiä instituutioita ja liittoumia, on sillä vaikutuksia myös suomalaisille. On ennenkuulumatonta, että Yhdysvalloissa pohditaan jo avoimesti ja laajasti, asettaako Trump oman maansa edut etusijalle. Monien mielestä Trump on suurin yksittäinen uhkatekijä Yhdysvaltain turvallisuudelle ja kansainväliselle asemalle”.

Tiittula on haastatellut kirjaa varten amerikkalaisen politiikan asiantuntijoita. Hän on hakenut vastauksia Valkoisesta talosta, yliopistojen keskustelutilaisuuksista ja protestimarsseilta. Hän kertoo, miltä maailma näyttää Washingtonin sisäpiireistä mutta myös tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta. 

 ”Erityisen pelottavaa on ollut huomata, miten nopeasti ja totaalisesti Yhdysvalloissa linkki poliittisen keskustelun ja todellisuuden välillä on katkennut. Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea ei ole enää uhka kun Trump kävi mielistelemässä Singaporessa. Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet korjautuivat yhdellä tapaamisella Helsingissä, kun Trump niin väittää.”

Markus Tiittula on työskennellyt ennen Washingtonia Ylen tv-uutisissa ja Iltalehden ja MTV3:n kirjeenvaihtajana Lontoossa.

 

Markus Tiittula
Trumpin jälkeen
256 s., Vastapaino 2018
ISBN 978-951-768-699-0
KL 32.18
kansi: Ville Tietäväinen

 

Kirjan kirjoittaja:
Markus Tiittula tiittula@gmail.com, puh. 040 585 4113 

Arvostelukappaleet: (pdf-tiedosto saatavilla jo, kirja ilmestyy 8.8.2018)
tommi.wallenius@vastapaino.fi, 03 3141 3502

 

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Analyytikot uskovat Aspoon – nousussa ollut osake halventunut huhtikuun jälkeen

Monialayhtiö Aspon laskua ovat vauhdittaneet ensimmäisen neljänneksen odotettua heikommat tulosluvut.

Close