Go to ...

Rahoitus Uutiset

Scandinavian talous

RSS Feed

August 22, 2018

Miten valtion budjetti näkyy lompakossasi? Katso Mun budjetti -koneesta ehdotuksen suorat vaikutukset omaan talouteesi


Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

Monet viisivuotiaiden vanhemmat säästävät päiväkotimaksuissa, tupakointi kallistuu, autovero kevenee ja takuueläke paranee. Mikäli valtiovarainministeriön torstaina julkistama vuoden 2019 budjettiehdotus menee läpi, voittajia ovat muun muassa palkansaajat ja minimipäivärahan varassa elävät suomalaiset.

Ensi vuoden budjetissa näyttää olevan enemmän voittajia kuin edellisinä vuosina. Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti monista leikkauksista ja säästöistä nelivuotisen hallituskautensa alussa. Parantuneen taloustilanteen ansiosta hallitus voinee hieman löysätä valtion kukkaron nyöriä ensi vuonna eli hallituskauden lopussa.

Yle kokosi Mun budjetti -koneeseen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta kohtia, jotka vaikuttavat suoraan suomalaisten lompakkoon.

Mun budjetti -koneessa näkyvät vain suoraan tuloihisi ja menoihisi vaikuttavat toimet, joita valtiovarainministeriö ehdottaa. Seuraavaksi eri ministeriöt esittävät toiveita menolisäyksistä. Elokuun lopussa hallitus neuvottelee lopullisesta budjettiesityksestään.

Koneesta puuttuvat valtiovarainministeriön esittämät säästöt ja menolisäykset, jotka näkyvät esimerkiksi palveluiden paranemisena tai huonontumisena. Valtiovarainministeriö jätti myös yhden ison aihealueen, työttömiä koskevat porkkanat ja kepit, kansliapäällikköryhmän puitavaksi.

Mukana on paljon muutoksia, jotka hallitus kertoi jo kevään kehysriihessä. Moni ehdotus taas tarkentuu budjettiriihessä elokuun lopussa. Yle on tehnyt laskelmia yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Osa lompakkovaikutuksista voi muuttua, kun hallitus elokuun lopssa kertoo tarkempia yksityiskohtia.

Lue lisää:

Näin päätetään, mitä veroja maksat ja etuuksia saat

Lue valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen pääkohdat

Analyysi: Petteri Orpon poliittinen kädenjälki näkyy budjettiehdotuksessa

Lähteet: Valtiovarainministeriö, Kansaneläkelaitos, Adoptioperheet ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieliikenteen Tietokeskus ja Autoalan Tiedotuskeskus, Suomen Kuntaliitto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Vero.fi, Trafi.fi, Veronmaksajat, Eläketurvakeskus, Sosiaali- ja terveysministeriö.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
Pörssin supertähdet eivät saa kompastua – Applen ja muiden suurten voittokulun katkeaminen olisi kova isku markkinoille

Monet sijoittajat lyövät vetoa, että Wall Streetilla on teknologiakupla.

Close